SOKOLDALÚAN...

Nagy dobásra készülünk...
A csomagolástechnológia csodálatos. És bonyolult. Annál egyszerűbb a filozófiánk: biztosak vagyunk benne, hogy partnereinkkel közösen új elképzeléseket, új lendületet hozunk a hazai csomagolástechnológiába. Nemcsak közös sikereket érünk el, de együtt formáljuk a jövőt. Minden adott ahhoz, hogy 25 éves szakmai tudásunkat és technológiai lehetőségeinket felhasználva Kelet-Közép-Európa egyik vezető csomagolóanyag gyártójává váljunk. Egyszóval nagy dobásra készülünk! Nem véletlen, hogy vállalatunk szimbólumának a dobókockát választottuk. A mi kockánk is sokoldalú és minden oldala értéket képvisel.

FLEXIBILITÁS

Az igények és elvárások gyorsan változnak. Mindig készek vagyunk a fejlődésre, igyekszünk minden esetben a legrugalmasabban reagálni.
01
02

FÜGGETLENSÉG

Csak abban hihetünk igazán, amit saját magunk csinálunk. Vállalatunk külső tényezők nélkül, saját technológiával és nagy szakértelemmel működik.

PARTNERKAPCSOLAT

A kiváló partnerkapcsolat többről szól, mint megfelelően legyártani a megrendelt terméket. Mi a proaktivitásban és a szoros együttműködésben hiszünk.
03
04

INNOVÁCIÓ

Folyamatos fejlesztéseink lehetővé teszik, hogy megfeleljünk a legmagasabb elvárásoknak és napról-napra új lehetőségeket kínáljunk partnereink számára.

MINŐSÉG

A minőség nálunk nemcsak az elkészült termék magas nívóját jelzi, hanem az együttműködésünk színvonalát az első ajánlatkéréstől a kiszállításig.
05
06

ELKÖTELEZETTSÉG

Hihetetlenül lelkesek és alázatosak vagyunk a szakmánk iránt. Bízunk benne, hogy a mi elhivatottságunk ügyfeleinket is elkötelezetté teszi irányunkban.

HÍRLEVÉL

NORDFILM KISOKOS

Alapanyag típusok
A leggyakrabban használt csomagolóipari fóliák: PE - polietilén, AL - alumínium, BOPP - biaxiálisan orientált polipropilén, CPP - egyirányban nyújtott polipropilén, PET - poliészter, PA - poliamid és ezek bevonatolt vagy metalizált kombinációi.
Anyag összvastagság (µm)
Egyrétegű vagy laminált szerkezet esetén a felhasznált alapfóliák, a lamináló ragasztó és a festékréteg összvastagsága mikronban kifejezve.
Artwork
Digitális grafika, a nyomtatandó motívum vektorgrafikus fájlformátumban (pdf, ai stb.)
Barrier
Olyan többrétegű fólia, ami kiemelkedő gáz- (OTR) és gőzzáró (WVTR) képessége miatt alkalmas gyorsan romló élelmiszerek csomagolására. További barrier tulajdonság lehet még ásványi olajok (MOSH, MOAH) és a fény kizárása is.
COF
Súrlódási együttható. Jellemzően belső/belső, külső/külső, belső/fém és külső fém érintkezésekor fellépő súrlódási együtthatót mérjük.
Csomagológép sebesség (pack/min)
Adott csomagológépen percenként elkészített egységcsomagok száma.
Cséve falvastagság (mm)
A cséve külső és belső átmérőjét határozza meg. Jellemző falvastagságok: 7 mm, 9 mm, 12 mm, 14 mm, 20 mm
Cséve
A csomagolófólia feltekercselésére használt csévetest papírból vagy műanyagból. A sztenderd méretek 3" (76 mm) és 6" (152 mm) átmérővel rendelkeznek.
Delaminálódás
Az összekasírozott rétegek közötti ragasztó kötőerő nem elégséges, a rétegek szétválnak.
Direkt szín
Pantone számmal vagy egyéb színmintával definiált egyedi szín.
Duplex szerkezet
Két alapfólia összekasírozva pl. PET/PE.
Fehér alányomás
A színintenzitás fokozása érdekében a teljes nyomtatott felületen vagy részlegesen bizonyos nyomatelemeken, utolsó színként felvitt fehér, lezáró nyomtatást nevezzük alányomásnak.
Flexo nyomtatás
Magasnyomtatási eljárás, a klisé mint flexibilis nyomathordozó az anilox (festékező) hengertől átvett festéket a nyomtatandó alapanyagra viszi át.
Fotocella jel
Fotocella jel = rapport jel. A fotocella szenzor számára készített téglalap alakú jel, amely a dizájn részét képezi. Ez jelzi a gépnek hol és mikor kell lezárni és vágni a csomagolófóliát.
Fényesség
A fóliát adott szögben megvilágítva, a felületéről visszaverődő mért fény mennyisége százalékban kifejezve.
Hegesztés típusa (belső/belső, belső/külső)
Jellemzően az összehegesztendő fólia/fóliák belső oldala érintkezik a belső oldallal vagy átlapoló hegesztésként belső oldal a külső oldallal.
Hegesztési hőmérséklet (°C)
Az a hegesztőfej hőmérséklet, amellyel a csomagolóanyagot lezárják a töltés során.
Hegesztési idő (s or ms)
Az az időintervallum, amely alatt a csomagolóanyagot lezárják a töltés során (hőközlés+nyomás).
Hegesztési nyomás (bar)
Hegesztőfej nyomás, amellyel a csomagolóanyagot lezárják a töltés során.
Hegesztési szilárdság
Az összehegesztett fólia szétfejtéssel szembeni ellenállóképessége.
Homályosság
A fólia tisztaságát jellemző százalékos érték. Az anyagon áteresztett szórt fény százalékos értéke. Minél alacsonyabb ez az érték, annál áttetszőbb az adott alapanyag.
Kasírozás
Másnéven laminálás. Két vagy több alapfólia egyesítése kasírozó ragasztó használatával előnyös tulajdonságaik kihasználása érdekében.
Klisé
Fotopolimer anyagú flexo nyomóforma. Nyomatátadó elem, a festékezőműtől átvett festéket továbbítja a nyomathordozó felületére.
Kromalin
Digitális kromalin - GMG Proof, színre bontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a négy szín (CMYK) nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző próbanyomat. Ha nincs lehetőség helyszíni nyomatátadásra ezt a CMYK színhelyes próbanyomatot használjuk a megrendelő általi jóváhagyásra.
Környezetvédelmi termékdíj
A környezetvédelmi termékdíj célja, hogy a termékek előállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti veszélyeztetések, illetőleg károk megelőzéséhez, csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen. A termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója köteles a termék tömegére megállapított díjat fizetni.A környezetvédelmi termékdíj célja, hogy a termékek előállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti veszélyeztetések, illetőleg károk megelőzéséhez, csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen. A termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója köteles a termék tömegére megállapított díjat fizetni.
Középkihagyás
A több pályában nyomtatott dizájnoknál a pályák közötti, általában 10 mm-es kihagyás.
Külső oldali nyomat (lakk, egyéb bevonat)
A fólia külső oldalán matt lakk vagy egyéb effekt lakk használata.
Laminátum szerkezete
A felhasznált alapfóliák sorrendje kívülről befelé haladva.
Lpi vagy Lpc
Rácssűrűség, a raszterrács finomságának mérőszáma line per inch vagy line per cm egységben. 1 inchen (25,4 mm) vagy 1 centiméteren elhelyezkedő raszterpont vonalak száma.
Migráció
Csomagolóanyagok esetében akkor beszélünk migrációról, ha valamelyik alapanyagból egy vagy több összetevő (pl. csúsztató, antisztatikum) átkerül a csomagolandó termékbe vagy más csomagolóanyag komponens rétegbe.
Mélynyomtatás
A nyomóforma elemei mélyebben fekszenek, mint a nem nyomó elemek, ezek a gravírozott csészék veszik fel a festéket majd adják át a nyomathordozónak.
Nyomatátadás
Nyomatkép és színbeállítás a vevő jelenlétében. A véglegesített beállítást a vevő képviselője aláírásával hitelesíti, amely a továbbiakban referenciaként szolgál.
Nyomtatási oldal (hátoldali/előoldali/mindkettő)
A fólia azon oldala, amelyikre a nyomtatást végezzük. Hátoldali nyomat esetén a nyomat bezárul, a kasírozott szerkezetben védve van, előoldali nyomtatásnál a nyomat a külső oldalra kerül.
Offszet nyomtatás
A festék közvetetten kerül a nyomathordozó fóliára. A négy nyomdai alapszínnek (C, M, Y, K) megfelelően a nyomtatandó részeken festékezhető, máshol lemosható offszet lemezeket készítenek. Ezek a nyomóformák a nyomat helyén a festékező hengerektől felveszik a festéket, melyet átadnak egy gumilepedővel bevont hengernek. Erről a hengerről kerül át a nyomat a hordozóra.
Oldószer
Flexo technológiánál leggyakrabban használt oldószer az etanol és az etil-acetát. A festékek viszkozitásának és száradási idejének beállítására használják.
Oldószeres kasírozás
A kasírozás oldószerrel hígított ragasztó felhordásával történik. Az oldószert a folyamat során szárítóművel elpárologtatják. Nagyobb kötőerő és kémiai ellenállás érhető el.
Oldószermentes kasírozás
A kasírozás oldószermentes ragasztó felhasználásával történik. Általános, növelt ellenállást nem igénylő felhasználásra javasolt.
Opacitás
A fólia fedőképességének mérőszáma. Minél magasabb a százalékos értéke, annál kevésbé átlátható az anyag, a másik oldalán lévő nyomtatott felület kevésbé áttetsző.
Pantone skála
A direkt színek pontos meghatározására alkalmazzák. Segítséget nyújt a színkezelésben, a megrendelő által kiválasztott pantone kód szerinti szín kerül kinyomtatásra.
Pigment
A festékek színanyaga, amely oldószer és kötőanyag felhasználásával nyomdai festéket alkot. A pigmentek finomra őrölt, oldhatatlan szilárd szemcsék, természetes anyagok, mint pl. szárított virágszirom. Lehetnek szervetlen eredetűek is mint például a titán-dioxid.
Process színek
Cián (C), magenta (M), sárga (Y), fekete (K). A 4-szín nyomtatás alapszínei.
Pályaszám
A futásirányra merőlegesen elhelyezett nyomdai motívumok száma.
Raklap típus
EURO raklap, műanyag raklap, CHEP raklap egyéb egyedi raklap.
Rapporthossz (mm)
Nyomathossz, két fotocella jel közötti távolság.
Raszter
A nyomtatott kép pontokat alkotó festékcseppek összességéből tevődik össze, melyeket a nyomóformán (klisén) kiképzett raszterpontok adnak át a nyomathordozó felületére. Egy apró pont a nyomtatásban használt 4 alapszín (C,M,Y,K), illetve további direkt színek nyomtatásával történik. A pontok nagysága határozza meg a szín erősségét. Ezek a pontok nem fedik egymást, hanem sűrűn, egymás mellett helyezkednek el és sok ilyen pont rajzolja ki magát a képet. Szemmel egyenként nem láthatók, agyunk csak az összefüggő képet fogja fel.
Reprókészítés
A grafikai adatfájl feldolgozása klisékészítésre és nyomtatásra alkalmas formátumra.
Rétegszilárdság
Az összeragasztott, kasírozott rétegek közötti összetartó erő.
Szakadási nyúlás
A fólia vagy laminált szerkezet maximális nyújthatósága.
Szakítószilárdság
Kasírozott vagy kasírozás nélküli fólia szakítással szembeni ellenállóképessége.
Színek száma (fehér alányomással együtt)
A nyomtatott motívumnál felhasznált színek száma.
Színminta
Referencia minta, amit a nyomdai előkészítéskor és nyomatátadáskor színbeállításhoz használunk.
Színrebontás
Nyomtatás előtt a nyomtatandó képet alapszínekre (C,M,Y,K) és direkt színre kell bontani, melyeket a színszámnak megfelelő számú nyomóforma fog egymásra helyezni a nyomtatás során. A színrétegződésnek köszönhetően kialakul a végleges nyomatkép.Nyomtatás előtt a nyomtatandó képet alapszínekre (C,M,Y,K) és direkt színre kell bontani, melyeket a színszámnak megfelelő számú nyomóforma fog egymásra helyezni a nyomtatás során. A színrétegződésnek köszönhetően kialakul a végleges nyomatkép.
Színátmenet
A nyomtatott motívumon egy vagy több szín fokozatos, éles határvonalak nélküli elgyengítése vagy felerősítése illetve más színné átalakítása az egymásra nyomó színek intenzitásának éles átmenet nélküli százalékos változtatásával.
Sűrűség
Az anyagok egységnyi térfogatra vonatkoztatott tömege. g/cm3 vagy kg/m3 mértékegység a szokásos dimenziója.
Technológiai selejt
A gyártás során az egyes műveletek beállítási fázisában keletkezett, a késztermékből eltávolított selejt.
Tekercs szélesség (mm)
A fólia vágott szélessége, a vevői megrendelés szerinti tekercsszélesség.
Tekercsek száma/paletta
Az egymás mellé helyezett tekercsek száma szorozva a függőlegesen egymásra helyezett tekercsek számával.
Tekercselési irány
Az az irány, amerre a csomagológépen feldolgozás közben a nyomtatott motívumnak és a fotocella jelnek haladnia kell. A fotocella jel jobb vagy bal oldali elhelyezkedését is meghatározza. Jelölésére tekercselési sémákat használunk.
Terítékrajz
A nyomdai motívum 1:1 méretarányú papírra nyomtatott másolata. Színbeállításhoz nem, csak a méretek, nyomatelemek és szövegek ellenőrzésére használható.
Toldások jelölése (igen, nem)
A toldások pontos pozíciójának vizuális jelölése a késztekercs oldalán elhelyezett jelölővel.
Toldások száma (1,2,3)
A fólia toldására használt ragasztási helyek száma egy tekercsen belül.
Toldószalag szélesség (mm)
A fólia toldására használt ragasztószalag szélessége.
Toldószalag színe (vörös, fekete, metalizált, fehér, egyéb)
A fólia toldására használt ragasztószalag színe.
Triplex szerkezet
Három alapfólia összekasírozva pl. PET/metPET/PE.
Végtelenített nyomat
Akkor beszélünk végtelenített nyomatról, amikor klisé helyett folytonos hengerköpennyel (sleeve) nyomtatunk, ezáltal megszüntethető a kliséillesztésnél keletkező nyomatlan rés.

ÜGYFELEINK

© 2017 - Minden jog fenntartva. Nordfilm Packaging Kft.
Adatvédelmi tájékoztató